Michal Dočolomanský

Obrázok zosnulého: "Michal Dočolomanský, 1942 - 2008"
Narodenie: Nedeca, 25. 3. 1942 Úmrtie: Bratislava, 26. 8. 2008
 

herec, spevák, moderátor a imitátor

 


Životopis

Narodil sa matke Floriane, ktorá bola pôvodom Rumunka a otcovi Rudolfovi, ktorý pôsobil medzi rumunskými Slovákmi v Sedmohradsku. V roku 1942 spolu odišli do slovenskej obce Nedeca /Niedzica, dnešné Poľsko/, kde sa Michal narodil. Otec bol nielen učiteľ ale viedol aj ochotnícke divadlo. Bol to pán s vyberaným správaním a matka bola vychýrená krásavica. Po smrti otca sa matka sa s desiatimi deťmi presťahovala do Svätého Jura. 

Práve vo Svätom Jure sa dostal malý Miško k divadlu. Ako 13-ročný dostal prvú hlavnú úlohu v rozprávke H. CH. Andersena „Snehová kráľovná“.
Po ukončený základnej školy sa vyučil za automechanika, lebo chcel finančne pomáhať mame, lebo mal ešte štaroch mladsích súrodencov. Rok pracoval ako automechanik, keď divadelná fakulta vypísala konkurz na nové talenty, kde sa mohli prihlásiť aj ľudia bez maturity. Na tento konkurz sa prihlásil tajne, aby si nenarobil v dedine prípadnú hanbu, no profesor Karol Zachar vytušil jeho mimoriadny talent. Napriek tomu, že matka sa na synovu pomoc spoliehala, podporila ho v štúdiu. Keď prišiel na školu, predol ho hrecký ostich, no nakoniec skončil s červeným diplomom.

Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a stal sa členom činohry Slovenského národného divadla, kde prežil 44 rokov. 

Patril medzi najúspešnejších hercov. Bol veľmi aktívny a hral vo veľa filmoch, muzikáloch. Naspieval aj viacero piesní. Hral vo viac ako 40 filmoch a televíznych seriáloch a v archíve Slovenskej teltvízie je viac ako 1 400 titulov relácií, v ktorých účinkoval.
Pre deti sa jeho hlas stal nesmrteľným v postavičke Macka Uška.

Nezabudnuteľná je jeho hlavná postava v Ibsenovej dráme Peer Gynt, Mortimer v komédii Brooklynská noc, v muzikále Neil Simona: Pozor na Leona a v mnohých ďalších. 

V r. 1974 ho režisér Karok Zachar obsadil do úlohy Jánošíka v slávnom muzikále Ernesta Brylla a Katerzyny Gärtnerovej "Na skle maľované". V r. 1999 bola už 555. repríza tohto muzikálu a Dočolomanský bol jedným z troch hercov z pôvodného obsadenia. 

Od roku 1962 začal účinkovať aj vo filmoch (Medená veža 1970, Stratená dolina 1981,Tisícročná včela 1983, ...). Účinkoval tiež v mnohých českých filmoch (Dni zrady 1973, Adela ešte nevečerala 1977, Tajomstvo hradu v Karpatoch 1981). 
Ako sympatický "kladný hrdina" mal podobnú úlohu ako Ladislav Chudík vytvárať postavy komunistických predákov (G. Husák, J. Šverma). 

Ďalšie: Sváko Ragan (1976), Jedenáste prikázanie (1977), Inženýrská odysea(1979), Povstalecká história - (1984), Alžbetin dvor (1986), Horská služba (1998) a filmoch Tri gaštanové kone (1966), Generácia (1969), Medený gombík (1970), Zypa Cupák (1976) a mnohých ďalších televíznych inscenáciách.

Filmografia
1962: Výlet po Dunaji (Miško)
1963: Tvár v okne (Haruštiak)
1964: Každý týždeň sedem dní (Štefan)
1966: Tri gaštanové kone
1968: Dialóg 20-40-60
1969: Kolonie Lanfieri (mladý Dribb)
1970: Medená veža (lekár)
1970: Naši pred bránami (Vlado)
1972: Zajtra bude neskoro (Brauniss)
1973: Dny zrady (Jan Šverma)
1973: Hriech Kataríny Padychovej (Štefan Padych)
1973: Skrytý prameň (Vavrinec)
1974: Do zbrane, kuruci! (Lukáš Michalič)
1975: Horúčka (Pavol Sámel)
1976: Červené víno (Rochus)
1976: Stratená dolina (Mišo)
1977: Adéla ještě nevečeřela (Nick Carter, krajan Matějka)
1977: Penelopa (Viktor Kuzma)
1977: Vítězný lid (dr. Gustáv Husák)
1978: Poéma o svedomí (dr. Gustáv Husák)
1978: Sneh pod nohami (tréner Kováč)
1981: Noční jazdci (Marek Orban)
1981: Plavčík a Vratko (kráľ Svetoslav)
1981: Tajemství hradu v Karpatech (gróf Teleke z Tölökö)
1983: Mŕtvi učia živých (ing. Oršuľa)
1983: Tisícročná včela (Valent Pichanda)
1986: Cena odvahy (vedúci výskumu Záruba)
1987: Strašidlá z vikýře (Vilda)
1988: Chlapci a chlapi (podplukovník Danko)
1989: Právo na minulosť (vyšetrovateľ)
1990: Súkromné životy (herec)
1991: Corpus delicti (Chlad)
1991: Un coeur à prendre (TV - Dva kroky od raja), r. Michel Vianey, Francúzsko (Jeff)
1998: Horská služba
2002: Perníková věž (Jakubov otec)

Diskografia, kompilácie
1973 Hala, hala (Gala,gala)
1977 Ľúbim ťa
1995 Repete 5
1995 Repete 8
1995 Repete Gala 1
1995 Repete Gala 2
1995 Janko Pallo a Michal Dočolomanský - Vianočné posolstvo lásky
1996 Hviezdne Vianoce
2003 Chalupárium
2003 Jubileum humoru 50
2007 Spravodlivé knieža - A.L.I. (z rozprávky do rozprávky)
2007 20 Naj retro Vianoce
2008 20 Naj - Opus
2008 Dočolomanského Piškoviny - Michal Dočolomanský a Rasťo Piško
2009 Posledné ďakujem

Za svoje herectvo získal cenu za mužský herecký výkon na Filmovom festivale pracujúcich /1978/ za kreáciu v komédií Adéla ještě nevečeřela.
V roku 1982 získal titul Zaslúžilý umelec, v roku 1984 Zlatého krokodíla a bol vyznamenaný Radom ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti politiky, rozvoja Slovenska a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena v zahraničí. V roku 2007 získal cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.



Stáhněte si aplikáciu na Google play

Spomienky (fotky, video, texty)

Spomienky

Pridať spomienku

rodinný hrob

A P 02.04. 2015 (10:26)

rodinný hrob, kde odpočíva aj Michal

Výročie 73 nedožitých rokov

Michal Detko 26.03. 2015 (21:13)

Po uverejnení výročia si na Pána Herca pospomínali starí i mladí z východu aj z Bratislavy

zákerná choroba

A P 25.03. 2015 (11:07)

V decembri 2007 začal chodiť na ožarovanie a chemoterapiu, potom, čo mu bola zistená rakovina pľúc. Koncom júla 2008 podal výpoveď v národnom divadle vtedajšiemu šéfovi činohry a kamarátovi Jurajovi Slezáčkovi, ktorý mu žiadosť roztrhal s tým, že sú divadelné prázdniny.
2. septembra, keď začínajú, má prísť a potom dať výpoveď. Toho sa už herecká legenda nedožila.

V ten deň mal Michal Dočolomanský pohreb. Zomrel 26. augusta 2008 dopoludnia na klinike pneumológie a ftizeológie v bratislavskom Ružinove. Jeho poslednou vôľou bolo, aby rakvu s jeho pozostatkami nevystavovali v Slovenskom národnom divadle.

Herec si v poslednej vôli želal, aby jeho telesné pozostatky po kremácii rozsypali jeho sestry Kvetoslava a Petronela v Pieninskom národnom parku, blízko poľských hraníc, kde sa narodil. 

Michal dobre vedel, že sa blíži jeho koniec, ale smrti sa nebál. Chcel žiť a vychutnať si všetko, čo mal rád, až do posledného okamihu. Napriek chorobe chodiť rozdávať radosť do Detského kardiocentra na Kramároch.

V utorok 2. septembra sa s ním v krematóriu bez akýchkoľvek príhovorov rozlúčila rodina, najbližší priatelia a susedia z Gorkého ulice, kde v posledných rokoch žil, s vylúčením médií. 

 

 

Adéla ještě nevečeřela

A P 25.03. 2015 (10:45)

Úspešná československá komédia z roku 1977 od režiséra Oldřicha Lipského a scénaristu Jiřího Brdečka. 
Hlavnú úlohu nezabudnuteľného detektíva Nicka Cartera dostal Michal Dočolomanský. Daboval ho František Němec. Spolu s Michalom si vo filme zahrala aj Naďa Konvalinková.

Na skle maľované

A P 25.03. 2015 (10:30)

Na javisku sa ako Jánošík objavil neskutočných 648-krát. Postavu Jánošíka hral veľmi rád a s láskou, lebo každé predstavenie bolo vypredané. Hovoril, že herci majú jednu filozofiu a to takú. že najväčším šťastím je byť cestou pre šťastie iných. A tešil sa, keď mohol hoci na dve hodiny spraviť ľudí šťastnými.

 

 

čo mal rád

A P 25.03. 2015 (10:58)

O svojom súkromí skoro vôbec nerozprával, len občas spravil výnimku. V jednom zo svojich prvých rozhovoroch v roku 1970 priznal, čo na svete má najradšej.

„Zo spisovateľov Jacka Londona, z režisérov Federica Felliniho, zo spevákov Toma Jonesa, z krajín Slovensko, z jedál sviečkovú po anglicky, z nápojov čistú pramenitú vodu a hlavne svoju ženu a svoje deti.“ 

Mal rád aj cigarety. Fajčil od dvanástich rokov. Otcovi brával cigarety a fajčieval potajomky v latríne. Svojo zlozvyku sa nezbavil a tvrdil, že človek si má užívať, je sa stále kontrolovať. 

„Beriem to tak, že každý musí raz odísť, a ja z toho nemám strach. Jedného dňa tá chvíľa príde. Ale čas, ktorý mi ešte zostáva, chcem prežiť normálne,“ povedal Dočolomanský v jednom rozhovore a dodal, akoby tušil, čo príde: „Smrť si musí človek zaslúžiť.“

manželka Marta a deti

A P 25.03. 2015 (10:59)

Zoznámili sa počas štúdia na vysokej škole, Marta tam študovala dramaturgiu. Michal bol skromný a bláznivé oslavy či večierky nikdy nevyhľadával. S Martou sa do seba zamilovali, začali spolu žiť a po škole sa vzali. V manželstve sa im narodili syn Michal, ktorý je muzikant a hrá v skupine Belasí, a dcéra Marta, ktorá žije v zahraničí. Prežili spolu dvadsať rokov a aj po rozvode mali pekný vzťah.

V roku 2001 na margo svojich detí povedal: „Vychoval som ich tak, aby už od malička boli právoplatnými členmi rodiny. Snažil som sa, aby žili s nami a nie vedľa nás. Tiež som ich nikdy nenútil, aby robili to, čo chcem ja, ale to, čo chcú oni. Teší ma, že každý vo svojej práci obstál.“

ženský idol

A P 25.03. 2015 (10:24)

O ctiteľky nemal nikdy núdzu, Ako sa vraví, keby chcel, má na každý prsť päť žien, no nikdy nebol sukničkár. 
Manželstvo považoval za prežitok. Tvrdil, že vďaka papieru nadobúdajú manželia majetnícky pocit, že jeden druhého môžu vlastniť. Tvrdil, že je potrebné sa navzájom viac tolerovať.

 

Nick Carter

Juraj Kozelský 28.07. 2014 (15:19)

Ja si vždy vybavím Dočolomanského ako Nicka Cartera z Adela ještě nevečeřela. Spolu s Milošom Kopeckým vytvorili krásne zohranú dvojicu hrdina - zloduch.

Zbohom buď, lipová lyžka

Michal Detko 27.07. 2014 (21:59)

Zbohom buď, lipová lyžka
žitia môjho verná družka
na zbojníckom poli

Zbohom buď, kotlík medený
nad pahrebou vyúdený
zbohom hrudka soli

Čo som sa po horách nachodil
čo som sa pištolí nanosil
Kto to vie kto to vie?
kto to vie kto povie?

Čo som sa naspieval po grúni
čo som sa navyhrážal Viedni
Čo naspieval v Dobrove
čo naspieval v Dobrove

Čo som sa s frajerkou naschádzal
čo zlatých dukátov nastrácal
Kto to vie kto to vie?
kto to vie kto povie?

Čo som sa povestí naslýchal
čo tuhej pálenky napíjal
Čo naspieval v Dobrove
čo naspieval v Dobrove

Ďalej v hrobe

V tomto hrobe je k odpočinku uložený iba Dočolomanský Michal
Pridať zosnulého do hrobu

rieka dunajec

Názov hrobu: dočko

Detail hrobu

QR kód profilu zosnulého

QR kód - Dočolomanský Michal, 1942 - 2008


Živá spomienka v mobile

Stáhněte si aplikáciu na Google play